“Galata Mevlevihanesi’ni düşünürken”
2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’un en önemli mekanlarından Galata Mevlevihanesi, TRT İstanbul Radyosu Tanbur sanatçısı Hakan Talu’nun “Galata Mevlevihanesi’ni düşünürken” albümü ile hayat buluyor…
Talu’nun New York, Kahire,Hong Kong, Delhi, Londra gibi değişik şehirlerde bulunduğu sıralarda Galata Mevlevihanesi için yaptığı besteler, Cümle Kapısı, Hamuşan, Sarnıç şeklinde Mevlevihanenin bölümleri ile Devr-i Veledi, Murakabe ve Petraki’ye ithaf gibi yaşanmış olay ve kişilerin isimlerini alıyor.
Tanbur’un solist olarak kullanıldığı albümde Talu, Türk müziğinin klasik yapısının dışına çıkmayarak geleneğe olan bağlılığını da devam ettiriyor.
Albümün Hikayesi:
Kayıtlarını Nevcivan Özel’in yaptığı, geleneksel Türk müziği sanatçıları olan, Kanunda Serkan Mesud Halili, Ney’de Volkan Yılmaz, Ud’da Mete Aslan, Viyolonselde Özgür Özgüler, Kemençe’ de Nevbahar Özel ve Sercan Halili’nin eşlik ettiği, DLR yapım tarafından yayınlanan “Galata Mevlevihanesi’ni düşünürken” adlı albümün ismi için Hakan Talu; “Tekkenin 1491’deki kuruluşunda ilk dervişleri kimlerdi?, Ankaravi ile Abdi Dede ne konuşmuşlardı?, Şeyh Galip III. Selim ile bahçede gezinirken hangi gazelini okumuştu?, Ramazanda iftarları nasıldı?, Esrar Dede’nin Hamuşanda Fasih Dede’nin yanına defnedilmesini kim söylemiş, kimler el açıp Fatiha okumuştu?, Çarşı Pazar işi nasıl yapılıyordu?, Kahveleri kim pişiriyordu, matbaha hangi canlar odun taşımıştı, meydanda ki son kandilleri kim söndürüyordu?
1700’lerde Mutrıptakilerin isimleri neydi?, Nayi Osman Dede ayinlerini mevlevihanenin hangi odasında bestelemişti?, Nihavent makamında ayin peşrevi bulunan Rum müzisyen Petraki’nin mevlevihanede İranlı müzisyenlerle yaşadığı olay doğrumuydu?, Kudretullah Dede sohbetlerinde Mesnevi’yi nasıl anlatmıştı?, II. Mahmut zamanında bahçede kurulan çadırlarda kaç mevsim kalınmıştı? Tekkeler kapandıktan sonra Dedelerin halleri niceydi? gibi yüzlerce sorunun cevaplarını hiçbir zaman bilemeyecektim. Bu yüzden albümün adını “Galata Mevlevihanesi’ni düşünürken” koydum diyerek açıklıyor.
Keyifle dinleyebileceğiniz Galata Mevlevihanesi’ni düşünürken, tümü Hakan Talu’ya ait olan “Cümle Kapısı, Hamuşanda Gezinti, Devr-i Veledi, Mukabeleden Sonra, İllallah, Eşik, Hücrede Sohbet, Murakabe, Misafir, Adile Sultan Şadırvanı, Petraki’ye İthaf “ adlı onbir adet ensturamantal besteden oluşuyor.
Albümdeki Eserler | |
|
Henüz yorum yapılmamış.